Ob 78. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh je bila na Poljani pri Prevaljah organizirana spominska slovesnost ob spomeniku Svobodi in miru. Slavnostna govornica je bila predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Na tem kraju se nahaja spominski park z osrednjim spomenikom Svobodi in miru, ki ga je ustvaril akademski kipar Stojan Batič. Spomenik, odkrit leta 1985, upodablja lik bombe iz brona, ki se razpre v obliki cveta, iz katerega izleti jata golobov, simbolizirajoča mir in sožitje med ljudmi. Prireditev na Poljani pri Prevaljah so organizirali Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline in koroške občine.

Predsednica Državnega zbora pa ni bila le govornica, temveč je prisotne presenetila s kratkim pevskim nastopom. Zapela je Pesem o svobodi. Poslanec SDS Žan Mahnič je na Twitterju kritično opazil: “Urška tako slabo poje, da bi lahko pela pri ženskem pevskem zboru Kombinat.” Nekateri drugi odzivi na njeno petje prav tako niso bili prizanesljivi.

Predsednica državnega zbora je bila že od svoje izvolitve tarča številnih kritik zaradi nekaterih svojih potez, ki naj ne bi bile v skladu s protokolom najvišjih državnih institucij. Eno od teh dejanj je bila njena gesta na proslavi ob dnevu državnosti, ko je na rdeči preprogi z razširjenimi rokami pozdravljala občinstvo ob aplavzu.

Poleg tega je v državnem zboru priredila tudi boksarski dvoboj s poslancem Dejanom Zavcem, ki naj bi simboliziral boj otrok, ki se zdravijo zaradi raka, za pomoč otrokom iz Pediatrične klinike. Obtožbe, da je prekoračila meje dobrega okusa in da je zlorabila bolne otroke za lastno promocijo, je zavrnila. Izjavila je: “To, kar skuša prikazati ena poslanska skupina, je čisti populizem. Državni zbor vsako leto za otroke s pediatrične klinike pripravi presenečenje, pri čemer sodelujejo vrhunski športniki. Ker imamo letos med poslanci vrhunskega boksarja, smo se odločili za boks. V bistvu je skoraj vseeno, kaj javnost misli o tem, saj to ni bilo namenjeno javnosti, ampak izključno tem otrokom.” Poudarila je tudi, da je državni zbor javni prostor in da so nedavno tam gostili otroke, ki so preboleli raka in so jim podarili zlate pentlje upanja, ki so bile uporabljene v omenjenem filmu. Dodala je: “Poslancem SDS takrat to ni smetalo, z veseljem so se fotografirali z otroki.”

Na družbenih omrežjih so se pojavili žaljivi, seksistični in vulgarni komentarji glede njenih rdečih salonarjev, ko je bila izvoljena na čelo državnega zbora. Prav tako je pred meseci na Radiu Robin zapela svetovno uspešnico My Heart Will Go On, ki jo izvaja pevka Celine Dion.

N. D.; Foto: Twitter

LEAVE A REPLY